Deneyler Sayfası

 

Güvenlik Tedbiri:

Elektrik Çarpması

IŞIĞIN RENKLERE AYRILMASI ( IŞIK TAYFI )

Deneyin  Amacı: Işık ışınlarının yamuk kesitli prizmada kırılarak izlediği yolu görebilmek.

Düşünce Soruları?
1.
Işık hangi ortamlardan geçerken kırılmaya uğrayabilir?
2.
Işık ışınları ortam değiştirirken doğrultu değiştirir. Nedenlerini araştırınız.

Araç ve Gereçler: Döküm ayak (2 adet), ışık kaynağı, statif çubuk, diyafram ve taşıyıcısı bağlama parçası, güç kaynağı, saplı ekran, yamuk kesitli prizma, ekran maşası
 

Uygulama:

1.
Resimdeki düzeneği kurunuz

2.Işık kaynağını paralel ışın demeti verecek şekilde ayarlayınız.

3.Düşey durumdaki diyaframın tek yarığından çıkan ışın demetini prizma üzerine düşürünüz.
 
   
4.Ekranı sağa sola doğru hareket ettirerek kırılan ışınların ekran üzerinde görünmesini sağlayınız. prizmayı döndürerek renkleri daha net hale getiriniz.

5.Ekranla prizma arasına saplı ince kenarlı merceği tutunuz. Odak uzaklığını ayarlayarak ekran üzerindeki ışığın rengini gözleyiniz.
 
Deneyden çıkarım:

a.
Işık prizmasına gönderilen ışın demeti, her renk için farklı kırılmaya uğrayarak prizmada renklere ayrılır. Ekran üzerindeki renklere baktığınız zaman en çok mor ışığın kırıldığını, en az ise kırmızı ışığın kırıldığını görürsünüz.

b.
Deneydeki renklere ayrılmış ışın demetinin önüne f=+10 merceği tuttuğunuzda, mercek oluşan yedi rengi bir noktada yoğunlaştırarak ekran üzerine düşürür. Oluşan renk beyazdır.

Bilgilenelim:

- Bir ışık prizması üzerine beyaz ışık gönderilirse kırılarak değişik renklere ayrılır. Beyaz ışığın renklere ayrılmasının sebebi ayrı renklerdeki ışınların kırılma açılarının farklı olmasındandır. En fazla kırılan mor ışık, en az kırılan kırmızı ışıktır. Bu yedi renk sırasıyla mor, lacivert, mavi, yeşil, sarı, turuncu, kırmızıdır. yedi renkten oluşan bu renk demetine beyaz ışığın tayfı denir. Gökkuşağının oluşumu bu esasa dayanır.

Sizde Deneyin:

- Işık prizması veya avize taşları kullanarak karanlık bir odada gökkuşağı oluşturabilirsiniz.