|Ana Sayfa|   www.fencebilim.com                     

+4 Santigrat derecede su nasıldır?  
Su, molekülleri arasındaki güçlü kohezyon kuvveti nedeniyle oluşan yüksek yüzey gerilimine sahiptir. Bu görülebilir bir etkidir, örneğin, küçük miktardaki su çözünmez bir yüzey üzerine  konduğunda, su, diğer madde ile beraber düşene dek kalacaktır.
 
 

 

 

Su Yüksek erime ısısına sahiptir

1 gram buzu eritmek için 0 °C'de 80 kalori gerekir. Erime ısısının yüksek olması suyun donmasını geciktirir, böylece biyolojik sistemler düşük sıcaklıklara dayanıklı olabilen özelliklerini kazanırlar.

Suyun Isınma (özgül) ısısı yüksektir

1 gr suyun sıcaklığını 1 °C arttırmak için yaklaşık 1 kalori gereklidir. Bu özgül suda, ısı amonyak dışındaki tüm maddelerinkinden yüksektir. Böylece su sıcaklıklarda fazla artış olmadan daha fazla enerji depolamayı gerektirmektedir ve böylece canlı sistemde sıcaklık ve metabolik olaylar daha kararlı olabilmektedir.

Suyun Gizli buharlaşma ısısı yüksektir

100 °C'de 1 g suyu 1 g su buharı haline dönüştürmek için 539 kaloriye ihtiyaç vardır. Gizli buharlaşma ısısının yüksekliği canlı sisteminin izotermal olmasında en önemli katkıya sahiptir. Suyun gizli buharlaşma ısısı H bağlarından dolayı yüksektir.

Donma noktası farklıdır

Suyun basit fakat çevre açısından son derece önemli bir özelliği de suyun sıvı hali üzerinde batmadan yüzebilen, suyun katı hali olan buzdur. Bu katı faz, (sadece düşük sıcaklıklarda oluşabilen) hidrojen bağları arasındaki geometriden dolayı, sıvı haldeki su kadar yoğun değildir. Hemen hemen tüm diğer maddeler için, katı form sıvı formdan daha yoğundur. Standart atmosferik basınçtaki taze su, en yoğun halini 3.98 °C'de alır ve aşağı hareket eder, daha fazla soğuması halinde yoğunluğu azalır ve yukarı doğru yükselir. Bu dönüşüm, derindeki suyun, derinde olmayan sudan daha sıcak kalmasına sebep olur, bu yüzden suyun büyük miktardaki alt bölümü 4 °C civarında sabit kalırken, buz öncelikle yüzeyde oluşmaya başlar ve daha sonra aşağı yayılır. Bu etkiden dolayı, göllerin yüzeyi buz ile kaplanır. Hemen hemen tüm diğer kimyasal maddelerin katı halleri, sıvı haline göre yoğun olduğundan dipten yukarı donmaya başlarlar.

Suyun hacmi, bilinen tüm sıvıların aksine, belirli bir sıcaklığa (+4 °C'ye) düşene kadar azalır, daha sonra tekrar artmaya başlar. Donduğunda ise hacmi sıvı hale göre daha fazladır. Bu nedenle suyun katı hali, sıvı halinden daha hafiftir. Bu yüzden buz, suyun dibine batmayıp su üstünde yüzer. Suyun bu özelliği yaşamın kış aylarında ya da her zaman soğuk olan bölgelerde sudaki yaşamın devam etmesine olanak tanır. Deniz, nehir ve göllerin üst kısmı donar, buz üst kısımda kaldığı için su içindeki canlılar yaşamlarını sürdürmeye devam edebilirler.

100% saf su -48 °C'de donar.

Kaynak: Wikipedia

 

 
 
   
Bir söz: Sopayla kilime vuranın gayesi kilimi dövmek değil, tozunu almaktır.
Tanrı da sana sıkıntı vermekle tozunu, kirini alır.   Mevlana
 
 
   
Bilimsel Bilgiler
İnsandaki elementler
Kırkayağın kaç ayağı
Baldıran zehri nedir?
Kelebeğin kaç gözü vardır?
Eşeğin mühendislik marifeti.
Nefes almak bir mucizedir!
Esrarengiz yürüyen kayalar!
Köpek balığının faydaları!
Zemzemin müthiş sırrı!
Kayalar içine inşa edilmiş şehir.
Evrenin en soğuk yeri neresidir?
Dayanıklı camın bulunması
Deniz suyu neden tuzludur?
Bebekler neden bal yiyemez.
+4 santigrat derecede su
Arıların petekleri neden altıgendir?
Asit yağmurlarının ana maddesi
Cıva neden sıvıdır?
Dahilerden dahi saçmalamalar!
Evde nasıl yapıştırıcı yapılır?
'Dingonun Ahırı' ne demektir?